Chcete vyprážaný syr vo vlaku? Doručia vám ho po novom
Prichádza novinka pre vlakových cestujúcich, ktorá šetrí čas. Po vzore zahraničných dopravcov už aj slovenské železnice ponúkajú QR kódy ako jednoduchú a komfortnú možnosť, prostredníctvom ktorej sa dajú objednať jedlo a nápoje.
Služba funguje bez potreby priamo navštíviť reštauračný vozeň. Novinku však nemôže využiť každý. Týka sa totiž len cestujúcich 1. triedy. Železničiari v týchto dňoch spustili takéto objednávanie konkrétne vo vybraných expresoch (Ex 5xx a Ex 6xx) a rýchliku R 780. Všetky premávajú na severnej trase Košice – Žilina – Bratislava.

Ako fungujú QR kódy?
Nájdete ich na stoloch alebo sedadlách. Po načítaní kódu systém automaticky doplní číslo vlaku, vozňa a vášho miesta. Následne si vyberiete z ponuky jedál a nápojov. Zvoliť si môžete aj to, či chcete radšej jednorazový obal alebo jedlo na tanieri.
V ďalšom kroku zaplatíte online a musíte počkať na potvrdenie od obsluhy reštauračného vozňa formou notifikácie. Doručenie prebieha po objednaní priamo na miesto cestujúceho v prvej triede. Odpadá tak potreba kamkoľvek chodiť.
Ak chcete takúto objednávku jedla a nápojov využiť, podmienkou je, že v danom vlaku musí byť radený reštauračný vozeň. Ak nastane jeho výpadok, služba nefunguje vôbec.
„Novinka umožňuje cestujúcim vo vybraných vlakoch objednať si jedlo priamo na svoje miesto bez toho, aby museli údaje zadávať do formulára,“ popisuje jej výhody Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK.

Jedlo vo vlaku si niektorí musia vyzdvihnúť
Ani cestujúci v 2. triede nezostávajú úplne ukrátení. Stále totiž majú možnosť objednať si občerstvenie cez web wagonexpres.sk. Na webstránke sa im však zobrazí táto hláška: „Tvoje miesto sa nachádza vo vozni bez obsluhy. Akonáhle ti oznámime, že objednávka je hotová, budeš si ju musieť vyzdvihnúť v podniku sám.“ Povinnosť osobného vyzdvihnutia tak predstavuje nevýhodu v porovnaní s prvou triedou s drahšími cestovnými lístkami.
ZSSK uvádza, že online spôsob objednávok jedla s doručením až na miesto cestujúceho sa stretáva s pozitívnou odozvou. Už počas pilotného mesačného testovania vraj vzrástol priemerný denný počet elektronických objednávok o 270 %.
Priemerná hodnota objednávky dosiahla približne 11 eur. Najviac objednávaným jedlom bol vyprážaný syr s hranolkami. Z pohľadu mnohých však rozhodne nejde o lacné jedlo – pripraviť si musíte 10,90 eura. Pre porovnanie, za černohorský rezeň či kurací steak s prílohou zaplatíte 11,90 eura.